Publikationer
Fran-semesterinspiration-till-finansiell-livsplan.jpg

Investera för livet - med en finansiell livsplan

Under en lång och skön semester får många tid till att reflektera över sin tillvaro. Man får kanske tillfälle att identifiera sådant man trivs med såväl som sådant man vill förändra inför hösten. Vi brukar säga att det som händer i livet påverkar din ekonomi och det som händer med din ekonomi påverkar livet. Ett sätt att ta vara på semesterns tankar och inspiration är därför att skapa sig en finansiell livsplan som stakar ut vägen framåt.

Vad är en finansiell livsplan?

Låt oss säga att du vill starta en korvkiosk. Innan du hyr lokal, köper in korv och korvbröd eller anställer personal så behöver du förbereda dig. Du behöver hitta ett passande läge för kiosken, lokalisera din målgrupp och lista ut vilka korvar som passar dem bäst. Allt detta sammanfattar du sannolikt i en affärsplan.

Det kanske låter självklart att en verksamhet behöver en affärsplan, men få resonerar på samma sätt när det kommer till det privata livet. Likt en affärsplan är en finansiell livsplan ett övergripande dokument som kartlägger din ekonomiska situation, var du befinner dig idag och var vill du vara. Med planen som grund kan man sedan bearbeta de områden som behövs för fylla gapet mellan nuläge och målbild. (Dessa områden beskriver vi som vårt pussel). Vi tror att alla individer gynnas av att skapa en finansiell livsplan och därför utgör en sådan plan grunden för samarbetet med alla våra kunder.

Tre anledningar till att alla behöver en finansiell livsplan

Varför är det då så bra med en finansiell livsplan? Vi sammanfattar tre enkla anledningar:

Det handlar om dig

Du är huvudpersonen i ditt liv. Genom att kartlägga mål och drömmar ökar sannolikheten att de uppfylls.

Din karta och vägvisare

Ibland går man vilse på vägen och behöver något att luta sig mot. Din rådgivare och din finansiella plan underlättar beslutfattandet vid eventuella vägskäl som kan dyka upp.

Finansiell lugn och ro

Genom den finansiella livsplanen får du kontroll över din ekonomiska situation. Det är vad vi kallar ekonomisk frihet, på riktigt.

Vi hjälper dig

Vill du att vi berättar mer och hjälper dig att ta fram en finansiell livsplan? Hör gärna av dig.

Relaterade artiklar

vardet-av-en-finansiell-radgivare.jpg

Värdet av en ekonomisk helhet i harmoni

På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni, men vad betyder det egentligen? Frågar du oss, innebär det att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Vi utgår från vårt ramverk ”Pusselbitarna”, som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna, för att skapa en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Lyra välkomnar Marcus Hansson som ny delägare

Lyra är stolta över att meddela att Marcus Hansson nu har blivit delägare i företaget. Marcus har sedan 2020 arbetat som rådgivare på Lyra och klev under 2023 in som CIO i vår ledningsgrupp.

cefex-atercertifiering-2023.jpg

Familjeföretagarens väg till ekonomisk frihet

Ett familjeföretag är mer än bara en affärsverksamhet – det är en blandning av drömmar, relationer och ibland även motgångar. Varför är då familjeföretag speciella och vad bör man ta hänsyn till i sin privatekonomiska situation? Vi tog hjälp av vår grundare Alex för att hitta svaren.