Vår historia

Med kunden i fokus

I över 15 år har vi jobbat med oberoende rådgivning där kundens intressen alltid varit högsta prioritet. Här kan du läsa mer om varför Lyra grundades och vad som driver oss framåt.
varhistoria.2.1320x660.jpg

När kundens intresse blev det primära

Alex Arnbäck var en erfaren och uppskattad private banker i början av 2000-talet. Men trots att karriären pekade uppåt var det någonting som inte kändes riktigt rätt. Arbetssättet, där kundernas intressen var sekundära och rådgivarens intjäning det primära, stod i direkt konflikt med hans värderingar och han kände att någonting annorlunda behövde göras. 

Efter att Alex träffat private bankern Trevor Pavitt, som även han varit inne på samma linje, var de övertygade: genom en öppen och transparent modell utan gömda avgifter och provision, där fokus var oberoende rådgivning utifrån kundens intresse, skulle de bli alternativet till den gamla private banking-modellen.

Sagt och gjort lämnade de storbankerna och grundade 2006 Lyra i Genève. Under det följande decenniet utvecklades Lyra till en namnkunnig rådgivare åt såväl schweiziska som internationella kunder bosatta på flera olika kontinenter.

Efter att Sara Clason anslutit till teamet i Genève började blickarna även riktas mot Sverige och möjligheten att ännu en gång utmana den gamla private banking-modellen. 2016 grundades Lyra i Stockholm och har idag vuxit till åtta medarbetare. 

Vår målsättning är att vi skall sätta standarden för hur rådgivning faktiskt ska gå till. Med kunden i fokus och totalt oberoende jobbar vi för att hjälpa våra kunder att uppnå ekonomisk frihet. På riktigt.

2006 - 2022

Vår resa genom åren

2006

Lyra grundas

Lyra grundas i Genève. Grundarna, Alex och Trevor, har en mission om att förändra standarden för finansiell rådgivning.

2011

Boken "historien din bankman inte vill berätta" ges ut

Boken publiceras på både franska och svenska – men kommer så småningom att ges ut på ytterligare fem språk. Den får stöd och positiva recensioner från såväl Burton Malkiel som professorn Klas Schwab, och vinner dessutom andrapris i Family Business Networks Next Gen Award i Singapore.

2013

Ny VD

Sara Clason, med tidigare erfarenhet från NASDAQ i Dubai och RBS Coutts Bank Ltd., rekryteras och kommer senare att bli VD för Lyra i Sverige.

2014

Lyra är med och grundar GAIA

Global Association of Independent Advisors (GAIA) grundas i Kalifornien. Bakom initiativet står en rad firmor som eftersträvar och arbetar för en högre standard och mer transparent arbetsmodell bland finansiella rådgivare.

2016

Tillstånd i Sverige – och vår första svenska kund

Kontoret i Stockholm etableras på Biblioteksgatan 25. Då med endast två anställda – idag är vi elva.

2017

Ny kompetens till Lyra

Ulrika Öström ansluter från jobbet som förvaltningsrådgivare på Bandling & Partners. Två år senare blir Ulrika partner på Lyra.

2019

Lyra blir certifierad av CEFEX

Efter att ha gjort en grundlig granskning av vår verksamhet certifierar den oberoende organisationen CEFEX oss.

2020

Lyra expanderar

Vår första rådgivare som inte ingår i delägarteamet anställs.

2020

Högt förtroende – trots kris

Coronapandemin lamslår världen och skapar oro på börsen, men tack vare vårt arbetssätt känner sig våra kunder fortsatt nöjda och trygga.

2021

Svenska Lyra får en ny paketering

Med en ny hemsida och ett nytt varumärkeskoncept tar vi oss an vårt uppdrag i nya kläder.

2022

Lyra flyttar till Sibyllegatan 17

Vi flyttar med glädje in i våra nya lokaler i centrala Stockholm. Här ser vi fram emot att välkomna många kunder för att hjälpa dem till ekonomisk frihet.

Landscape