Publikationer
Oberoende-radgivning-1667897320.jpg

Tre fördelar med oberoende finansiell rådgivning

Oberoende är ett begrepp som man hör lite här och var - men vad innebär det i praktiken och vilket värde kan det skapa för dig? I det här inlägget listar vi tre av de olika sätt som en oberoende rådgivare kan bidra till att du uppnår dina finansiella mål (och känner en rejäl dos av ekonomisk frihet på köpet).

1.       Hejdå till dolda kostnader

Inom finansbranschen har det traditionellt sett funnits alla möjliga sorters dolda kostnader. Exempel på dolda kostnader är kickbacks, provisioner eller annat som är svårt att märka av som kund. Såväl synliga som dolda kostnader påverkar den avkastning som du får i slutändan, något avsevärt. Därför säger det sig självt att det ligger i ditt intresse att försöka hålla nere dessa. Lyras intäktsmodell är avgiftsbaserad – vilket betyder att vi enbart tar betalt för vår kunskap och att vi är helt transparenta med kostnaderna i alla led.

2.       Råden börjar med dig, inte med produkten

Vad vill du uppnå i livet och varför är det viktigt för dig? Detta är frågor som bör stå i centrum vid val av finansiella produkter. Hos oberoende rådgivare finns det inga externa incitament att välja produkter som inte utgår från just ditt eget bästa.

3.       Utbudet står till fritt förfogande – så att du får råd om rätt produkt

Vid oberoende rådgivning är rådgivaren inte begränsad till att rekommendera ett särskilt utbud av produkter. Kort sagt, så står hela marknadens utbud till rådgivarens förfogande vid rekommendationen. Hur rådgivaren sedan väljer produkterna är en annan fråga. På Lyra tar vi avstamp i vetenskapen, och baserar vårt produkturval på sådant som forskningen har visat ökar chanserna till positivt utfall för dig som kund. Självklart erbjuder vi inte heller några egna produkter.

Sammanfattningsvis handlar oberoende rådgivning om att rådgivaren sätter just dina intressen i första hand, inte sina egna eller företaget som han eller hon jobbar på. Varför skulle man då vilja ha en rådgivare som inte är oberoende? Ja, det undrar vi också. Här hittar du mer information om hur du kan känna dig säker på att Lyra verkligen är oberoende, på riktigt.

Relaterade artiklar

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Vad utmärker rådgivning för elitidrottare?

Visste ni att vi har en före detta fotbollsspelare i teamet? Vår rådgivare, Marcus Hansson började sin yrkesverksamma karriär som spelare i allsvenskan innan han anslöt sig till oss för tre och ett halvt år sedan. I sin rådgivning har han därför specialiserat sig lite extra på att hjälpa individer med idrottsbakgrund. Hur särskiljer sig då en idrottssituation ur ett rådgivningsperspektiv? Vi kollade läget med Marcus.

cefex-atercertifiering-2023.jpg

Lyra blir certifierade av CEFEX för femte året i rad

Den oberoende organisationen CEFEX har återigen besökt Lyra för att granska oberoendet i våra processer. Vi är glada att meddela att vi för fjärde året har fått utmärkelsen som CEFEX-certifierad investeringsrådgivare.

bolaneranta.jpg

När är det läge att binda bolåneräntan?

Det senaste året har bolåneräntorna stigit snabbt och medfört betydande kostnadsökningar för bostadsägare. Vi möter därför just nu många frågor kring när och hur man bör binda sin ränta. I den här insikten utforskar vi olika sätt att resonera kring det hela.