Publikationer
bolaneranta.jpg

När är det läge att binda bolåneräntan?

Det senaste året har bolåneräntorna stigit snabbt och medfört betydande kostnadsökningar för bostadsägare. Från fjolårets 1,5 procent ser vi idag nivåer kring fyra procent - en utveckling få kunde förutse. Vi möter därför just nu många frågor kring när och hur man bör binda sin ränta. Tyvärr finns det inget enkelt svar på frågan - det beror helt enkelt på din personliga situation och risktolerans. I den här insikten utforskar vi olika sätt att resonera kring det hela.

Bunden ränta – en försäkring

Ett första användbart tankeverktyg är att betrakta ett bolån med bunden ränta som en försäkring. Ett sådant ger dig en förutsägbar kostnad att planera efter och skyddar dig mot eventuella framtida räntehöjningar. En bra utgångspunkt är att göra en stresskalkyl och ställa sig frågan: "Hur mycket är jag beredd att betala för att skydda mig mot potentiella ränteökningar på x procent?" Genom att jämföra olika scenarier kan du bedöma var din personliga smärtgräns går. 

Vad betyder ekonomisk trygghet för dig?

Å andra sidan har det historiskt sett varit fördelaktigt att ha ett rörligt bolån eftersom man då fått möjlighet att minska sina kostnader i takt med att räntesänkningarna kommit. Tyvärr kan man inte förutspå exakt när dessa kommer att inträffa och just därför kan försäkringstänket vara en bra utgångspunkt. Vidare kan du också reflektera över vad ekonomisk trygghet betyder för dig. När känner du dig tillräckligt trygg i att din ekonomiska situation inte rubbas vid förändringar i räntenivåerna? På så vis kan du ta hänsyn till din egen ekonomiska situation och bekvämlighetsnivå.

Sammanfattningsvis finns det inget universellt rätt eller fel när det gäller att binda bolåneräntan. Vad som är rätt för dig beror helt enkelt på din situation och dina preferenser. På Lyra kan vi hjälpa dig att utvärdera frågan med grund i din finansiella plan och din finansiella helhet.

Relaterade artiklar

man-laser.jpg

Pengar - måste det vara en källa till stress?

Enligt en ny studie är pengar den främsta källan till stress hos de flesta människor. Vissa kanske tror att den stress som associeras med pengar försvinner när ens bankkonto når en viss summa. I verkligheten är det inte fullt så enkelt.

vardet-av-en-finansiell-radgivare.jpg

Värdet av en ekonomisk helhet i harmoni

På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni, men vad betyder det egentligen? Frågar du oss, innebär det att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Vi utgår från vårt ramverk ”Pusselbitarna”, som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna, för att skapa en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Lyra välkomnar Marcus Hansson som ny delägare

Lyra är stolta över att meddela att Marcus Hansson nu har blivit delägare i företaget. Marcus har sedan 2020 arbetat som rådgivare på Lyra och klev under 2023 in som CIO i vår ledningsgrupp.