Publikationer
bolaneranta.jpg

När är det läge att binda bolåneräntan?

Det senaste året har bolåneräntorna stigit snabbt och medfört betydande kostnadsökningar för bostadsägare. Från fjolårets 1,5 procent ser vi idag nivåer kring fyra procent - en utveckling få kunde förutse. Vi möter därför just nu många frågor kring när och hur man bör binda sin ränta. Tyvärr finns det inget enkelt svar på frågan - det beror helt enkelt på din personliga situation och risktolerans. I den här insikten utforskar vi olika sätt att resonera kring det hela.

Bunden ränta – en försäkring

Ett första användbart tankeverktyg är att betrakta ett bolån med bunden ränta som en försäkring. Ett sådant ger dig en förutsägbar kostnad att planera efter och skyddar dig mot eventuella framtida räntehöjningar. En bra utgångspunkt är att göra en stresskalkyl och ställa sig frågan: "Hur mycket är jag beredd att betala för att skydda mig mot potentiella ränteökningar på x procent?" Genom att jämföra olika scenarier kan du bedöma var din personliga smärtgräns går. 

Vad betyder ekonomisk trygghet för dig?

Å andra sidan har det historiskt sett varit fördelaktigt att ha ett rörligt bolån eftersom man då fått möjlighet att minska sina kostnader i takt med att räntesänkningarna kommit. Tyvärr kan man inte förutspå exakt när dessa kommer att inträffa och just därför kan försäkringstänket vara en bra utgångspunkt. Vidare kan du också reflektera över vad ekonomisk trygghet betyder för dig. När känner du dig tillräckligt trygg i att din ekonomiska situation inte rubbas vid förändringar i räntenivåerna? På så vis kan du ta hänsyn till din egen ekonomiska situation och bekvämlighetsnivå.

Sammanfattningsvis finns det inget universellt rätt eller fel när det gäller att binda bolåneräntan. Vad som är rätt för dig beror helt enkelt på din situation och dina preferenser. På Lyra kan vi hjälpa dig att utvärdera frågan med grund i din finansiella plan och din finansiella helhet.

Relaterade artiklar

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Vad utmärker rådgivning för elitidrottare?

Visste ni att vi har en före detta fotbollsspelare i teamet? Vår rådgivare, Marcus Hansson började sin yrkesverksamma karriär som spelare i allsvenskan innan han anslöt sig till oss för tre och ett halvt år sedan. I sin rådgivning har han därför specialiserat sig lite extra på att hjälpa individer med idrottsbakgrund. Hur särskiljer sig då en idrottssituation ur ett rådgivningsperspektiv? Vi kollade läget med Marcus.

cefex-atercertifiering-2023.jpg

Lyra blir certifierade av CEFEX för femte året i rad

Den oberoende organisationen CEFEX har återigen besökt Lyra för att granska oberoendet i våra processer. Vi är glada att meddela att vi för fjärde året har fått utmärkelsen som CEFEX-certifierad investeringsrådgivare.

Insikt-kostnader-bild.png

Vet du hur mycket du betalar?

Att fondinvesteringar kostar pengar kommer inte som någon direkt överraskning. Men ser man egentligen alla kostnader i en aktiefond och vad gömmer sig under ytan?