Publikationer
Lastips-The-Psychology-of-Money.jpg

Fyra saker vi lärt oss av Morgan Housel

Av sommarens läsning var det en bok som stod ut i mängden: The Psychology of Money av Morgan Housel. Boken tar upp träffande insikter om pengar och lycka och vi tar särskilt med oss fyra punkter framåt:

1. Finn tillfredsställelse i att ha tillräckligt

Vad betyder pengar för dig? För många människor handlar pengar och materiell lycka om att kunna göra det man vill och känner för – det handlar helt enkelt om att kunna kontrollera sitt eget liv. En annan viktig komponent av den materiella lyckan, som många inte tänker på, handlar om att kunna känna sig tillfreds med att ha tillräckligt. Housel menar på att värdet av din förmögenhet är relativt det du behöver. Vad innebär då detta för dig? Jo, det kommer alltid att finnas andra att jämföra sig med som har mer än du själv, nästan oavsett hur mycket pengar du har. Men genom att utgå från din egen situation och sätta finansiella mål som motsvarar det som gör dig tillfreds, kan du enkelt vara din egen lyckas smed.

2. Lita på den välkända ränta-på-ränta-effekten

Visste du att 81,5 av Warren Buffets (en av världens mest framgångsrika investerare) 84,5 miljarder dollar stora förmögenhet, uppstod efter att han fyllt 65 år? I boken kallar Housel detta faktum för mer absurt än våra hjärnor klarar av att hantera. Det ligger självklart ett flertal anledningar bakom Buffets stora framgång, men den huvudsakliga är just tid och ränta-på-ränta-effekten. Ränta-på-ränta-effekten kan få avgörande påverkan på utvecklingen av din förmögenhet, men fungerar bara om du har tålamod nog att ge pengarna flera år för att växa till sig ostört. Housel jämför det hela med att plantera ekar – på ett år händer det nästan ingenting, på tio år uppstår en avsevärd skillnad och på 50 år skapas något helt extraordinärt.

3. Planera, planera, planera

En finansiell plan är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att definiera och nå de finansiella mål du har i livet. Poängen med en plan är inte enbart att formulera mål, utan också att planera för att planen inte kan följas som planerat. Housel menar på att definitionen av en bra investerare är en sådan som klarar av att hålla lugnet när människorna runtomkring får panik. Det är här planen kommer in – den garderar dig för en framtid full av okända händelser.

(Om du vill läsa mer om hur vi sätter ihop din finansiella plan, läs om våra tjänster)

4. Undvik känslomässiga beslut, men var inte känslolös

Housel uppmanar läsaren att älska sina investeringar och vi vill göra detsamma. Vi pratar ofta om vikten av att inte basera ekonomiska beslut på känslor och att vara en vägvisare i skakiga tider är en av våra viktigaste uppgifter som finansiella rådgivare. Om du älskar och litar på din investeringsstrategi så har du en fördel gentemot andra investerare, eftersom man sannolikt håller fast vid sådant som man tror på. Detta gör att perioder när marknaden gungar våldsamt, kan kännas lite lättare att ta sig igenom.

 

Referenser:

Morgan Housel, The Psychology of Money, 2020

Relaterade artiklar

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Vad utmärker rådgivning för elitidrottare?

Visste ni att vi har en före detta fotbollsspelare i teamet? Vår rådgivare, Marcus Hansson började sin yrkesverksamma karriär som spelare i allsvenskan innan han anslöt sig till oss för tre och ett halvt år sedan. I sin rådgivning har han därför specialiserat sig lite extra på att hjälpa individer med idrottsbakgrund. Hur särskiljer sig då en idrottssituation ur ett rådgivningsperspektiv? Vi kollade läget med Marcus.

cefex-atercertifiering-2023.jpg

Lyra blir certifierade av CEFEX för femte året i rad

Den oberoende organisationen CEFEX har återigen besökt Lyra för att granska oberoendet i våra processer. Vi är glada att meddela att vi för fjärde året har fått utmärkelsen som CEFEX-certifierad investeringsrådgivare.

bolaneranta.jpg

När är det läge att binda bolåneräntan?

Det senaste året har bolåneräntorna stigit snabbt och medfört betydande kostnadsökningar för bostadsägare. Vi möter därför just nu många frågor kring när och hur man bör binda sin ränta. I den här insikten utforskar vi olika sätt att resonera kring det hela.