Publikationer
Fem-saker-vi-vet-om-att-investera.jpg

Fem saker vi vet om att investera

Att investera kan av vissa upplevas som lite krångligt och svårt. Vi tror däremot att många långsiktigt framgångsrika investerare följer några enkla principer som alla kan inspireras av:

1. Diversifiera smart – det finns en värld av möjligheter där ute

Världen där ute är stor och full av möjligheter, det gäller i vanliga livet såväl som i portföljen. Ofta kan investerare känna en viss dragning till den egna hemmamarknaden eftersom den känns trygg och bekant. Trots det kan man aldrig vara säker på vilket år som just den egna marknaden kommer att gå bättre än en annan. Att sprida sina investeringar globalt blir på så vis ett bra sätt att jämna ut svängningarna när det gungar hemma eller någon annanstans. Det gamla talspråket ”lägg inte alla ägg i samma korg” tycker vi nog inte är så dumt ändå.

2. Håll koll på prislappen

Vi har alla blivit medvetna om att saker och ting har blivit dyrare i exempelvis matbutiken den senaste tiden. Vi tenderar emellertid att inte vara fullt lika prismedvetna när vi väljer finansiella produkter. Fondbolagens förening släppte nyligen årets fondspararundersökning som bland annat visade att enbart 39% alltid tar reda på fondens avgiftsnivå inför sitt fondval. Avgifter får en direkt påverkan på din avkastning och hämmar den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Ju mindre du betalar, desto mer får du behålla alldeles själv helt enkelt.

3. Försök inte förutspå framtiden

Varken du eller jag vet vad morgondagen för med sig. Därför blir det svårt att idag försöka lista ut vilket bolag som kommer överträffa ett annat imorgon. Många investerare hävdar däremot att de har just denna förmåga som brukar kallas för ”stock picking”. Forskning visar att det är svårt att ge sig på just denna aktivitet och att den breda marknaden vinner över tid.

4. Håll känslorna borta från investeringsbesluten

Vissa kan ibland uppleva att det känns som att åka bergochdalbana att investera – kittlande och roligt på vägen upp och skräckinjagande på vägen ner. Att känslorna finns där är en sak, hur vi väljer att agera utifrån dem är en annan. Den mest framgångsrike långsiktige investeraren är en sådan som håller huvudet kallt och sitter kvar i bergochdalbanevagnen, även i de brantaste av backar, med vetskapen om att vagnen sannolikt kommer att ta sig uppåt igen.

5. Fokusera på sådant du kan kontrollera och lita på forskningen

Som investerare är det viktigt att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för att möta en oförutsägbar marknad. En grundläggande del av dessa förberedelser tycker vi är att skapa en plan som baseras på den enkla frågan ”var befinner jag mig idag och vart vill jag ta mig?”. Vi på Lyra hjälper dig att definiera dina målsättningar och att sätta samman en vetenskapsbaserad portfölj som hjälper dig att uppnå det som just du vill. 

Relaterade artiklar

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Vad utmärker rådgivning för elitidrottare?

Visste ni att vi har en före detta fotbollsspelare i teamet? Vår rådgivare, Marcus Hansson började sin yrkesverksamma karriär som spelare i allsvenskan innan han anslöt sig till oss för tre och ett halvt år sedan. I sin rådgivning har han därför specialiserat sig lite extra på att hjälpa individer med idrottsbakgrund. Hur särskiljer sig då en idrottssituation ur ett rådgivningsperspektiv? Vi kollade läget med Marcus.

cefex-atercertifiering-2023.jpg

Lyra blir certifierade av CEFEX för femte året i rad

Den oberoende organisationen CEFEX har återigen besökt Lyra för att granska oberoendet i våra processer. Vi är glada att meddela att vi för fjärde året har fått utmärkelsen som CEFEX-certifierad investeringsrådgivare.

bolaneranta.jpg

När är det läge att binda bolåneräntan?

Det senaste året har bolåneräntorna stigit snabbt och medfört betydande kostnadsökningar för bostadsägare. Vi möter därför just nu många frågor kring när och hur man bör binda sin ränta. I den här insikten utforskar vi olika sätt att resonera kring det hela.