Publikationer
Fem-saker-vi-vet-om-att-investera.jpg

Fem saker vi vet om att investera

Att investera kan av vissa upplevas som lite krångligt och svårt. Vi tror däremot att många långsiktigt framgångsrika investerare följer några enkla principer som alla kan inspireras av:

1. Diversifiera smart – det finns en värld av möjligheter där ute

Världen där ute är stor och full av möjligheter, det gäller i vanliga livet såväl som i portföljen. Ofta kan investerare känna en viss dragning till den egna hemmamarknaden eftersom den känns trygg och bekant. Trots det kan man aldrig vara säker på vilket år som just den egna marknaden kommer att gå bättre än en annan. Att sprida sina investeringar globalt blir på så vis ett bra sätt att jämna ut svängningarna när det gungar hemma eller någon annanstans. Det gamla talspråket ”lägg inte alla ägg i samma korg” tycker vi nog inte är så dumt ändå.

2. Håll koll på prislappen

Vi har alla blivit medvetna om att saker och ting har blivit dyrare i exempelvis matbutiken den senaste tiden. Vi tenderar emellertid att inte vara fullt lika prismedvetna när vi väljer finansiella produkter. Fondbolagens förening släppte nyligen årets fondspararundersökning som bland annat visade att enbart 39% alltid tar reda på fondens avgiftsnivå inför sitt fondval. Avgifter får en direkt påverkan på din avkastning och hämmar den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Ju mindre du betalar, desto mer får du behålla alldeles själv helt enkelt.

3. Försök inte förutspå framtiden

Varken du eller jag vet vad morgondagen för med sig. Därför blir det svårt att idag försöka lista ut vilket bolag som kommer överträffa ett annat imorgon. Många investerare hävdar däremot att de har just denna förmåga som brukar kallas för ”stock picking”. Forskning visar att det är svårt att ge sig på just denna aktivitet och att den breda marknaden vinner över tid.

4. Håll känslorna borta från investeringsbesluten

Vissa kan ibland uppleva att det känns som att åka bergochdalbana att investera – kittlande och roligt på vägen upp och skräckinjagande på vägen ner. Att känslorna finns där är en sak, hur vi väljer att agera utifrån dem är en annan. Den mest framgångsrike långsiktige investeraren är en sådan som håller huvudet kallt och sitter kvar i bergochdalbanevagnen, även i de brantaste av backar, med vetskapen om att vagnen sannolikt kommer att ta sig uppåt igen.

5. Fokusera på sådant du kan kontrollera och lita på forskningen

Som investerare är det viktigt att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för att möta en oförutsägbar marknad. En grundläggande del av dessa förberedelser tycker vi är att skapa en plan som baseras på den enkla frågan ”var befinner jag mig idag och vart vill jag ta mig?”. Vi på Lyra hjälper dig att definiera dina målsättningar och att sätta samman en vetenskapsbaserad portfölj som hjälper dig att uppnå det som just du vill. 

Relaterade artiklar

man-laser.jpg

Pengar - måste det vara en källa till stress?

Enligt en ny studie är pengar den främsta källan till stress hos de flesta människor. Vissa kanske tror att den stress som associeras med pengar försvinner när ens bankkonto når en viss summa. I verkligheten är det inte fullt så enkelt.

vardet-av-en-finansiell-radgivare.jpg

Värdet av en ekonomisk helhet i harmoni

På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni, men vad betyder det egentligen? Frågar du oss, innebär det att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Vi utgår från vårt ramverk ”Pusselbitarna”, som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna, för att skapa en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Lyra välkomnar Marcus Hansson som ny delägare

Lyra är stolta över att meddela att Marcus Hansson nu har blivit delägare i företaget. Marcus har sedan 2020 arbetat som rådgivare på Lyra och klev under 2023 in som CIO i vår ledningsgrupp.