Publikationer
fem-fordelar-med-att-investera-langsiktigt.png

Fem fördelar med att investera långsiktigt

År 2023 närmar sig sitt slut och många är i full gång med att sätta upp mål för det nya året. Kanske blir 2024 det år som du vågar dig utanför din trygghetszon för att testa något nytt? Det år du äntligen tar tag i träningen igen? Eller, varför inte göra 2024 till det år då du tar kontroll över din finansiella situation?

Med en finansiell plan som utgår från ett holistiskt och långsiktigt perspektiv har du möjlighet att nå dina framtida drömmar. Det kan till exempel handla om en trygg pension, eller att en dag kunna köpa det sommarhus som du alltid drömt om. Nedan beskriver vi fem fördelar med att investera långsiktigt och på vilket sätt det hjälper dig i rätt riktning:  

1. Ökar dina pengars värde över tid

Tack vare ränta-på-ränta-effekten kan ditt kapital växa över tid utan att du aktivt måste arbeta för det. Effekten går ut på att den ränta som en investering genererar återinvesteras för att följaktligen generera ytterligare ränta. En metafor för detta är att likna det vid en rullande snöboll. Med varje varv som snöbollen rullar blir den allt större, på samma sätt som en investering med återinvesterad ränta växer exponentiellt. På lång sikt kan några få procents skillnad leda till stora resultat. 

2. Utjämnar marknadens svängningar

Varje marknad genomgår perioder av upp- och nedgångar. Att försöka tajma marknaden och hitta den bästa tidpunkten att köpa respektive sälja värdepapper är en aktivitet som bygger på prognoser och risk. En långsiktig investeringsstrategi utjämnar effekterna av marknadens kortsiktiga svängningar och fokuserar i stället på den generella ökning som sker över tid. Detta gör att du som investerare kan stå stabilt även när marknaden står i gungning. 

3. Tillåter dig att slippa onödig oro

Genom att kombinera en långsiktig strategi med en väldiversifierad portfölj slipper du oroa dig för marknadens kortsiktiga fluktuationer. Du slipper dessutom gå in och konstant bevaka portföljen – något som många upplever är en stressfaktor. Forskning visar att den breda marknaden vinner över tid och med en mållinje längre bort på tidslinjen kan du bortse från omgivningens brus.

4. Minskar dina kostnader 

Det finns flera olika kostnader och avgifter relaterade till portföljförvaltning. Det kan till exempel handla om avgifter för valutaväxlingar eller i form av courtage där en summa dras av både när du köper och säljer. Dessa avgifter kan liknas vid att ta tuggor av din investeringskaka - ju fler transaktioner, desto mindre kvar av kakan. En långsiktig strategi som går ut på att behålla en portfölj en längre tid minimerar dessa transaktioner och därmed avgifterna. Utöver avgifter finns det även indirekta kostnader. Ett vanligt exempel på en sådan är den kostnad som investeraren tar genom att stå utanför marknaden vid en uppgång, i väntan på ”rätt” timing att investera. Genom att följa en långsiktig plan skyddar du dig även mot denna typ av kostnad.

5. Ger dig tiden att göra annat samtidigt som dina pengar arbetar för dig

Att analysera och välja ut värdepapper med förväntad positiv utveckling, även kallat stock-picking, är en tidskrävande process. Dessutom finns det inget facit i världen som kan ge dig svaren på vilka investeringar som kommer att prestera bättre än andra. Med en långsiktig strategi slipper du ständigt fundera över när du ska köpa och sälja. I stället arbetar din portfölj för dig över tid samtidigt som du tillåts ägna din tid till annat.

Är ett av dina nyårsmål att ta kontroll över din finansiella situation? Det kan vara utmanande att veta hur man bäst går till väga för att ge sin finansiella situation en knuff i rätt riktning. Vi på Lyra finns här för att vägleda dig på din resa och för att säkerställa att din finansiella plan går i linje med dig och dina förutsättningar. Kontakta oss gärna för att ses över en kopp kaffe och diskutera dina mål och drömmar.

 

Relaterade artiklar

vardet-av-en-finansiell-radgivare.jpg

Värdet av en ekonomisk helhet i harmoni

På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni, men vad betyder det egentligen? Frågar du oss, innebär det att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Vi utgår från vårt ramverk ”Pusselbitarna”, som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna, för att skapa en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Lyra välkomnar Marcus Hansson som ny delägare

Lyra är stolta över att meddela att Marcus Hansson nu har blivit delägare i företaget. Marcus har sedan 2020 arbetat som rådgivare på Lyra och klev under 2023 in som CIO i vår ledningsgrupp.

cefex-atercertifiering-2023.jpg

Familjeföretagarens väg till ekonomisk frihet

Ett familjeföretag är mer än bara en affärsverksamhet – det är en blandning av drömmar, relationer och ibland även motgångar. Varför är då familjeföretag speciella och vad bör man ta hänsyn till i sin privatekonomiska situation? Vi tog hjälp av vår grundare Alex för att hitta svaren.