Publikationer
cefex-atercertifiering-2023.jpg

Familjeföretagarens väg till ekonomisk frihet

Alex Arnbäck
Alex Arnbäck Insikter

Ett familjeföretag är mer än bara en affärsverksamhet – det är en blandning av drömmar, relationer och ibland även motgångar. Vår grundare, Alex Arnbäck, har en lång erfarenhet av finansiell rådgivning för ägarfamiljer och kommer själv från en familjeföretagarbakgrund. Varför är då familjeföretag speciella och vad bör man ta hänsyn till i sin privatekonomiska situation? Vi tog hjälp av Alex för att hitta svaren:

Enligt din åsikt, vad är det som gör familjeföretag speciella?

Familjeföretag spelar en avgörande roll i Sveriges ekonomiska landskap och utgör till antalet ca 50–70% av marknaden (FBN, 2023). De är inte bara en källa till jobb, utan även till innovation, stabilitet och nationell stolthet. Ett fantastiskt exempel på detta illustreras i en studie från Institutet för näringslivsforskning som visar att under svåra ekonomiska tider, hjälper familjeföretag till med att bevara tiotusentals jobb. Utöver det ger dessa företag också en unik ekonomisk trygghet för ägarfamiljerna och är en plats där förmögenheter kan växa och drömmar kan uppfyllas.

Vilken typ av utmaningar möter familjeföretagare?

Som familjeföretagare ställs man ofta inför en serie av utmaningar. När passion och personliga relationer korsas med kritiska beslut, kan saker snabbt bli komplicerade. Därför är rätt rådgivning och planering av den finansiella situationen inte bara värdefullt, utan oumbärligt. Hur ska man dela upp förmögenheten? Vilka skattemässiga överväganden bör göras? Hur kommer mina beslut påverka mina familjeförhållanden? Detta är bara några av de frågor som många familjeföretagare behöver ta ställning till kring sin privatekonomi.

Hur kan en bra finansiell rådgivare hjälpa till?

För att verkligen nå ekonomisk frihet som ägare av ett familjeföretag krävs insikt och förståelse för den unika position man befinner sig i. Det handlar inte bara om att förstå balansräkningen, utan även om att kunna balansera affärsrelationer med familjerelationer. Med rätt verktyg, rådgivning och stöd kan du som familjeföretagare se till att det du slitit för kommer att vara till glädje för dig och dina nära – i många år framöver.

Om Alex Arnbäck

Alex Arnbäck grundade Lyra år 2006 och har sedan dess arbetat för att hjälpa fler individer, familjer och företag till ekonomisk frihet. Han brinner särskilt för familjeföretagande och har under de två senaste decennierna varit aktiv i Family Business Network.

Relaterade artiklar

man-laser.jpg

Pengar - måste det vara en källa till stress?

Enligt en ny studie är pengar den främsta källan till stress hos de flesta människor. Vissa kanske tror att den stress som associeras med pengar försvinner när ens bankkonto når en viss summa. I verkligheten är det inte fullt så enkelt.

vardet-av-en-finansiell-radgivare.jpg

Värdet av en ekonomisk helhet i harmoni

På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni, men vad betyder det egentligen? Frågar du oss, innebär det att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Vi utgår från vårt ramverk ”Pusselbitarna”, som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna, för att skapa en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Lyra välkomnar Marcus Hansson som ny delägare

Lyra är stolta över att meddela att Marcus Hansson nu har blivit delägare i företaget. Marcus har sedan 2020 arbetat som rådgivare på Lyra och klev under 2023 in som CIO i vår ledningsgrupp.

Alex Arnbäck

Önskar du komma i kontakt med Alex Arnbäck och vill veta mer?

Fyll i formuläret så kontaktar jag dig inom kort.