Publikationer
Insikt-kostnader-bild.png

Vet du hur mycket du betalar?

Att fondinvesteringar kostar pengar kommer inte som någon direkt överraskning. Men ser man egentligen alla kostnader i en aktiefond och vad gömmer sig under ytan? För den enskilde investeraren kan det vara klurigt att veta var man ska leta för att hitta det man egentligen betalar. I det här inlägget listar vi tre olika typer av kostnader och berättar hur du kan tänka kring dem.

Synliga avgifter

Den första nivån av kostnader är så kallade synliga avgifter. Dessa hittar du i fondfaktabladet och de står även tydligt listade hos den leverantör som erbjuder produkten. Ett vanligt exempel på en sådan är fondavgiften.

Grumliga kostnader

Den andra nivån består av transaktionsavgifter inom fonden. När fonden köper och säljer värdepapper betalas det courtage och ibland valutaväxlingsavgift. Transaktionsvolymen (hur mycket fonden köper och säljer) hittar du i fondens årsredovisning. En fond som genomför många transaktioner, får således högre kostnader av det här slaget.

Dolda kostnader

Den tredje nivån av kostnader är svårast att upptäcka eftersom de är dolda av naturen. Här tas det exempelvis betalt genom skillnaden i köp och sälj-pris – så kallad "spread". Lyra använder sig av forskning för att estimera dessa.

Vad kan man göra som enskild investerare?

Det är självklart inte lätt att hålla koll på varenda krona man betalar som enskild investerare. Men det är bra att vara medveten om vad som kostar pengar i ett fondsparande. Fondavgiften är en god utgångspunkt för att jämföra produkter. Vill du veta mer? Fråga oss gärna!

Relaterade artiklar

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Vad utmärker rådgivning för elitidrottare?

Visste ni att vi har en före detta fotbollsspelare i teamet? Vår rådgivare, Marcus Hansson började sin yrkesverksamma karriär som spelare i allsvenskan innan han anslöt sig till oss för tre och ett halvt år sedan. I sin rådgivning har han därför specialiserat sig lite extra på att hjälpa individer med idrottsbakgrund. Hur särskiljer sig då en idrottssituation ur ett rådgivningsperspektiv? Vi kollade läget med Marcus.

cefex-atercertifiering-2023.jpg

Lyra blir certifierade av CEFEX för femte året i rad

Den oberoende organisationen CEFEX har återigen besökt Lyra för att granska oberoendet i våra processer. Vi är glada att meddela att vi för fjärde året har fått utmärkelsen som CEFEX-certifierad investeringsrådgivare.

bolaneranta.jpg

När är det läge att binda bolåneräntan?

Det senaste året har bolåneräntorna stigit snabbt och medfört betydande kostnadsökningar för bostadsägare. Vi möter därför just nu många frågor kring när och hur man bör binda sin ränta. I den här insikten utforskar vi olika sätt att resonera kring det hela.