Att fondinvesteringar kostar pengar kommer inte som någon direkt överraskning. Men ser man egentligen alla kostnader i en aktiefond och vad gömmer sig under ytan? För den enskilde investeraren kan det vara klurigt att veta var man ska leta för att hitta det man egentligen betalar. I det här inlägget listar vi tre olika typer av kostnader och berättar hur du kan tänka kring dem.
Den första nivån av kostnader är så kallade synliga avgifter. Dessa hittar du i fondfaktabladet och de står även tydligt listade hos den leverantör som erbjuder produkten. Ett vanligt exempel på en sådan är fondavgiften.
Den andra nivån består av transaktionsavgifter inom fonden. När fonden köper och säljer värdepapper betalas det courtage och ibland valutaväxlingsavgift. Transaktionsvolymen (hur mycket fonden köper och säljer) hittar du i fondens årsredovisning. En fond som genomför många transaktioner, får således högre kostnader av det här slaget.
Den tredje nivån av kostnader är svårast att upptäcka eftersom de är dolda av naturen. Här tas det exempelvis betalt genom skillnaden i köp och sälj-pris – så kallad "spread". Lyra använder sig av forskning för att estimera dessa.
Det är självklart inte lätt att hålla koll på varenda krona man betalar som enskild investerare. Men det är bra att vara medveten om vad som kostar pengar i ett fondsparande. Fondavgiften är en god utgångspunkt för att jämföra produkter. Vill du veta mer? Fråga oss gärna!
Många av oss drömmer om ett lyckligt och bekymmersfritt liv, där ekonomisk framgång ofta ses som en avgörande faktor. Men hur stor betydelse har egentligen pengar för vår lycka?
Pengar är den främsta källan till stress hos de flesta människor. Vissa kanske tror att den stress som associeras med pengar försvinner när ens bankkonto når en viss summa. I verkligheten är det inte fullt så enkelt.
På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni. Med det menar vi att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Genom vårt ramverk, "Pusselbitarna", som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna skapar vi en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.