Publikationer
Insikt-kostnader-bild.png

Vet du hur mycket du betalar?

Att fondinvesteringar kostar pengar kommer inte som någon direkt överraskning. Men ser man egentligen alla kostnader i en aktiefond och vad gömmer sig under ytan? För den enskilde investeraren kan det vara klurigt att veta var man ska leta för att hitta det man egentligen betalar. I det här inlägget listar vi tre olika typer av kostnader och berättar hur du kan tänka kring dem.

Synliga avgifter

Den första nivån av kostnader är så kallade synliga avgifter. Dessa hittar du i fondfaktabladet och de står även tydligt listade hos den leverantör som erbjuder produkten. Ett vanligt exempel på en sådan är fondavgiften.

Grumliga kostnader

Den andra nivån består av transaktionsavgifter inom fonden. När fonden köper och säljer värdepapper betalas det courtage och ibland valutaväxlingsavgift. Transaktionsvolymen (hur mycket fonden köper och säljer) hittar du i fondens årsredovisning. En fond som genomför många transaktioner, får således högre kostnader av det här slaget.

Dolda kostnader

Den tredje nivån av kostnader är svårast att upptäcka eftersom de är dolda av naturen. Här tas det exempelvis betalt genom skillnaden i köp och sälj-pris – så kallad "spread". Lyra använder sig av forskning för att estimera dessa.

Vad kan man göra som enskild investerare?

Det är självklart inte lätt att hålla koll på varenda krona man betalar som enskild investerare. Men det är bra att vara medveten om vad som kostar pengar i ett fondsparande. Fondavgiften är en god utgångspunkt för att jämföra produkter. Vill du veta mer? Fråga oss gärna!

Relaterade artiklar

man-laser.jpg

Pengar - måste det vara en källa till stress?

Enligt en ny studie är pengar den främsta källan till stress hos de flesta människor. Vissa kanske tror att den stress som associeras med pengar försvinner när ens bankkonto når en viss summa. I verkligheten är det inte fullt så enkelt.

vardet-av-en-finansiell-radgivare.jpg

Värdet av en ekonomisk helhet i harmoni

På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni, men vad betyder det egentligen? Frågar du oss, innebär det att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Vi utgår från vårt ramverk ”Pusselbitarna”, som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna, för att skapa en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Lyra välkomnar Marcus Hansson som ny delägare

Lyra är stolta över att meddela att Marcus Hansson nu har blivit delägare i företaget. Marcus har sedan 2020 arbetat som rådgivare på Lyra och klev under 2023 in som CIO i vår ledningsgrupp.