Visste ni att vi har en före detta fotbollsspelare i teamet? Vår rådgivare, Marcus Hansson började sin yrkesverksamma karriär som spelare i allsvenskan innan han anslöt sig till oss våren 2020. I sin rådgivning har han därför specialiserat sig lite extra på att hjälpa individer med idrottsbakgrund. Hur särskiljer sig då en idrottssituation ur ett rådgivningsperspektiv? Vi kollade läget med Marcus:
Först och främst har man som idrottare en annorlunda karriärsutveckling där man tjänar mycket pengar – men under en kort tid i livet. Dessutom är den framtida intjäningen ganska osäker eftersom ett utgående kontrakt eller en skada snabbt kan sätta stopp för framtidsplanerna. Då behöver man ofta få hjälp med hur man planerar ekonomiskt för vad som händer efter karriären, samt säkerställer så att man har en ekonomisk trygghet om något oförutsett händer som gör att man inte kan vara aktiv lika länge som planerat.
Som idrottare bör man primärt säkerställa att man får råd från någon som verkligen jobbar för ens eget bästa. Ett bra första steg är att fråga om rådgivaren är oberoende och vilken intjäningsmodell de har. Om han eller hon tar betalt genom provision från försäljning av finansiella produkter, kan det uppstå en intressekonflikt. Sedan tycker jag också att man bör ha en rådgivare som utbildar en längs vägen – så att man kan ta smartare beslut och känna sig trygg.
Framför allt såg jag på nära håll hur många lockades av extremt riskfyllda investeringar (som ibland var rena bedrägerier). Det slog mig även att många sköt upp tankarna på livet efter fotbollen till det var dags att sluta, vilket gjorde att man hamnade i en tråkig sits ekonomiskt såväl som identitetsmässigt. Det motiverade mig att själv sätta en riktning för framtiden tidigt och att utforma en personlig strategi – något jag nu gärna hjälper andra att göra.
Många av oss drömmer om ett lyckligt och bekymmersfritt liv, där ekonomisk framgång ofta ses som en avgörande faktor. Men hur stor betydelse har egentligen pengar för vår lycka?
Pengar är den främsta källan till stress hos de flesta människor. Vissa kanske tror att den stress som associeras med pengar försvinner när ens bankkonto når en viss summa. I verkligheten är det inte fullt så enkelt.
På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni. Med det menar vi att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Genom vårt ramverk, "Pusselbitarna", som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna skapar vi en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.