Publikationer
radgivning-for-elitidrottare.jpg

Vad utmärker rådgivning för elitidrottare?

Marcus Hansson
Marcus Hansson Insikter

Visste ni att vi har en före detta fotbollsspelare i teamet? Vår rådgivare, Marcus Hansson började sin yrkesverksamma karriär som spelare i allsvenskan innan han anslöt sig till oss våren 2020. I sin rådgivning har han därför specialiserat sig lite extra på att hjälpa individer med idrottsbakgrund. Hur särskiljer sig då en idrottssituation ur ett rådgivningsperspektiv? Vi kollade läget med Marcus:

Vad är det som särskiljer rådgivning till elitidrottare?

Först och främst har man som idrottare en annorlunda karriärsutveckling där man tjänar mycket pengar – men under en kort tid i livet. Dessutom är den framtida intjäningen ganska osäker eftersom ett utgående kontrakt eller en skada snabbt kan sätta stopp för framtidsplanerna. Då behöver man ofta få hjälp med hur man planerar ekonomiskt för vad som händer efter karriären, samt säkerställer så att man har en ekonomisk trygghet om något oförutsett händer som gör att man inte kan vara aktiv lika länge som planerat.

Bör elitidrottare tänka på något särskilt när de väljer finansiell rådgivare?

Som idrottare bör man primärt säkerställa att man får råd från någon som verkligen jobbar för ens eget bästa. Ett bra första steg är att fråga om rådgivaren är oberoende och vilken intjäningsmodell de har. Om han eller hon tar betalt genom provision från försäljning av finansiella produkter, kan det uppstå en intressekonflikt. Sedan tycker jag också att man bör ha en rådgivare som utbildar en längs vägen – så att man kan ta smartare beslut och känna sig trygg.

Vad tar du själv med dig från dina erfarenheter inom idrottsvärlden?

Framför allt såg jag på nära håll hur många lockades av extremt riskfyllda investeringar (som ibland var rena bedrägerier). Det slog mig även att många sköt upp tankarna på livet efter fotbollen till det var dags att sluta, vilket gjorde att man hamnade i en tråkig sits ekonomiskt såväl som identitetsmässigt. Det motiverade mig att själv sätta en riktning för framtiden tidigt och att utforma en personlig strategi – något jag nu gärna hjälper andra att göra.    

Relaterade artiklar

man-laser.jpg

Pengar - måste det vara en källa till stress?

Enligt en ny studie är pengar den främsta källan till stress hos de flesta människor. Vissa kanske tror att den stress som associeras med pengar försvinner när ens bankkonto når en viss summa. I verkligheten är det inte fullt så enkelt.

vardet-av-en-finansiell-radgivare.jpg

Värdet av en ekonomisk helhet i harmoni

På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni, men vad betyder det egentligen? Frågar du oss, innebär det att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Vi utgår från vårt ramverk ”Pusselbitarna”, som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna, för att skapa en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Lyra välkomnar Marcus Hansson som ny delägare

Lyra är stolta över att meddela att Marcus Hansson nu har blivit delägare i företaget. Marcus har sedan 2020 arbetat som rådgivare på Lyra och klev under 2023 in som CIO i vår ledningsgrupp.