Publikationer
Pussande-pensionarer.jpg

Kostnaden av en intressekonflikt

När man talar om de kostnader som uppstår i en rådgivningskontext så tänker många på fondavgifter, rådgivningsavgifter och dylikt. Något man kanske inte är medveten om, är att det kan tillkomma andra typer av kostnader, som inte är fullt lika konkreta. Ett exempel på en sådan kostnad är det du får betala när du mottar ett råd som inte tar hänsyn till ditt finansiella nuläge och dina mål.

Det egna risksättandet

Det är vanligt att man som Private Banking-kund får frågan ”hur mycket risk är du villig att ta?” Vad man svarar på denna fråga kan bero på många saker, såsom vädret, humöret eller börsens senaste rörelser. Tänk dig till exempel att du innan ditt rådgivningsmöte har haft en riktigt dålig morgon och börsen har gått nedåt i flera månader – då har du säkert inte särskilt hög riskaptit. Eller tvärtom, tänk dig att livet känns strålande och att du har haft medvind den senaste tiden – då kanske du är sugen på lite mer.

Konsekvensen av att du själv får sätta din egen risknivå blir att du antagligen inte får en exponering som är anpassad efter vad just du vill och behöver. Skillnaden mellan den avkastning du får och den du borde få, består således av de avgifter du betalar och de beslut din rådgivare tar.

Vad ska man leta efter?

Hur ska man då kunna veta om man blir erbjuden ett bra råd? Vi tycker det finns ett par saker man kan hålla utkik efter:

1.       Hur mycket energi lägger rådgivaren ner på dig? Nyckeln till goda råd är förståelse. En rådgivare som tar sig tid att sätta sig in i din situation och på att förstå vad du vill göra med dina pengar, kommer sannolikt att kunna vägleda dig på ett bra sätt.

2.       Är rådgivaren begränsad i sitt utbud? Oberoende aktörer är inte begränsade till att erbjuda ett visst utbud av produkter. På så vis blir produktrådet anpassat efter dig och ingen annan.

Givetvis är det ingen rådgivare som ger dig ett råd som de anser är oriktigt och alla aktörer har sitt eget sätt att definiera vad de anser är bäst. På Lyra arbetar vi med kunden i fokus – vilket betyder att vi börjar med dig. På så sätt kan du känna dig säker på att dina pengar jobbar för dig och inte tvärtom.

Relaterade artiklar

dhruv-apmsuzjyrts-unsplash.jpg

Finansiell lugn och ro på semestern

Det som gör sommaren speciell är sällan platsen vi reser till – utan pausen från allt brus. Med en tydlig finansiell plan i ryggen kan du lättare koppla bort mer än bara jobbet och vardagens måsten. Du kan njuta av dina kortsiktiga mål – som den välförtjänta resan till Italien – samtidigt som du öppnar dörren till större mål och drömmar. Kanske ett sommarhus vid kusten, utbildning för barnen eller ett genomtänkt generationsskifte.

annie-spratt-up0wwgxnxsq-unsplash.jpg

Så blir sommaren ett tillfälle att prata pengar med barnen

Sommaren närmar sig, och många ser fram emot en välförtjänt ledighet med familjen. Förutom att njuta av tiden ihop, är sommarlovet också ett bra tillfälle att prata med barnen om något som sällan kommer upp vid middagsbordet – pengar.

artur-stanulevich-7l9qtwxohqu-unsplash.jpg

Att investera med insikt – en lärdom från Google

Sommaren 2004 förberedde Google sin börsnotering. Händelsen förväntades få stor påverkan på de anställdas liv, då börsintroduktionen över en natt skulle skapa hundratals nya miljonärer. Det innebar både spännande möjligheter och viktiga ekonomiska beslut.