Publikationer
Halsocheck-pa-din-finansiella-radgivare.jpg

Hälsocheck på din finansiella rådgivare

Valet av finansiell rådgivare kan för vissa kännas självklart medan andra vill ha lite mer information för att kunna ta ett välgrundat beslut. Oavsett vilken kategori du tillhör har du mycket att vinna på att göra en lättare hälsokoll på din rådgivare innan ni påbörjar er relation. Genom en sådan sätter du enkelt ljus på eventuella onödiga risker och hur de kan elimineras. Vi som rådgivare gör alltid en kontroll på att allt står rätt till med dig som kund innan vi börjar arbeta tillsammans, därför är det inte mer än rätt att du gör detsamma på oss. Det räcker med att ställa några enkla frågor för att bana vägen för ett gott framtida samarbete:

1. Arbetar rådgivaren för dig?

Som kund ska du kunna känna dig säker på att de råd du mottar är välgrundade och personligt anpassade efter din situation. Ett sätt att kontrollera rådgivarens objektivitet är att undersöka att bolaget är oberoende. En oberoende rådgivare får ingen ekonomisk ersättning från tredje part och är fri att rekommendera produkter från marknadens hela utbud. På så vis uppstår det inte några incitament för honom eller henne att se till sina egna intressen framför dina. Ett tips är att be rådgivaren om dokumentation som styrker deras oberoende. Vi kan till exempel visa upp ett revisorsintyg som bekräftar att vi inte får några intäkter från tredje part.

2. Hur ser strukturen ut under ytan?

Det finansiella ekosystemet består av flera olika typer av aktörer, vars roller är och bör vara separerade. Dina pengar bör till exempel vara förvarade hos en välrenommerad bank, som mottar instruktioner från rådgivaren, utan att han eller hon själv har möjlighet att göra några uttag (förutom förvaltningsavgiften). Fondleverantörerna bör inte heller ha någon ekonomisk koppling med rådgivare eller depåbank.

3. Om förhållandet tar slut, hur tar du dig ut?

Det känns sällan muntert att tänka på slutet av ett förhållande när det precis ska inledas. Det kan dock hända att du vid något tillfälle skulle behöva ta ut en viss oplanerad summa pengar eller så kanske du väljer att byta rådgivare. För att vara förberedd inför dessa situationer är det bra att från början vara medveten om hur lång tid det tar för dig att likvidera dina tillgångar. Detta för att säkerställa att pengar du behöver kunna komma åt för att täcka särskilda behov, inte förblir inlåsta i långa perioder.

Vi tycker att bra rådgivning handlar om att uppnå ekonomisk frihet genom finansiell lugn och ro. Med koll på ovan kan det kännas lättare att ge en rådgivare det stora förtroendet att hantera dina personliga finanser.

Relaterade artiklar

man-laser.jpg

Pengar - måste det vara en källa till stress?

Enligt en ny studie är pengar den främsta källan till stress hos de flesta människor. Vissa kanske tror att den stress som associeras med pengar försvinner när ens bankkonto når en viss summa. I verkligheten är det inte fullt så enkelt.

vardet-av-en-finansiell-radgivare.jpg

Värdet av en ekonomisk helhet i harmoni

På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni, men vad betyder det egentligen? Frågar du oss, innebär det att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Vi utgår från vårt ramverk ”Pusselbitarna”, som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna, för att skapa en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.

marcus-hansson_radgivning-for-elitidrottare.jpg

Lyra välkomnar Marcus Hansson som ny delägare

Lyra är stolta över att meddela att Marcus Hansson nu har blivit delägare i företaget. Marcus har sedan 2020 arbetat som rådgivare på Lyra och klev under 2023 in som CIO i vår ledningsgrupp.