Filantropi, välgörenhet, givande – kärt barn har många namn. Vad man än väljer att kalla det, är ändamålet helt enkelt att göra gott för en person eller ett syfte, utan att förvänta sig något ekonomiskt utbyte tillbaka. En majoritet av alla svenskar ägnar sig åt någon typ av välgörenhet, oftast i form av att ge bidrag till något man brinner för (hela sex av tio skänker idag pengar till en organisation). Alla har givetvis sin egen anledning till att ge, men ofta drivs man av viljan att förändra och att skapa någon form av positiv påverkan. Hur ska man då gå till väga om man vill ta sitt givande till nästa nivå och påbörja resan mot att bli mer strategisk? Vi tycker att svaret stavas: gör en plan. Fördelarna med att ha en plan är många, men främst handlar det om att:
Hitta ett fokus för verklig förändring
Vad vill du åstadkomma med ditt givande och varför? Dessa är passande frågor att utgå ifrån när du bygger en plan. När du väl har kartlagt dina hjärtefrågor, kan en bra utgångspunkt vara att ta reda på vad som ligger till grund till det utvalda problemet.
Identifiera bästa möjliga tillvägagångssätt
Pengar är oftast det första som folk associerar med filantropiska engagemang. Många har däremot fler verktyg att använda sig av för att skapa påverkan. Tänk dig själv – kanske har du ett brett kontaktnät eller äger ett företag som kan användas för att generera en mer storskalig påverkan? Med planen i hand kan du enklare fundera ut vilken eller vilka som är dina bästa personliga kanaler för att skapa den effekt som just du vill åstadkomma.
Vi på Lyra arbetar dagligen för att hjälpa våra kunder att känna ekonomisk frihet. Med begreppet ekonomisk frihet syftar vi på den känsla som uppstår när du kan slappna av med vetskapen om att dina pengar arbetar för att ta dig dit du vill. När du uppnått känslan av frihet, vill vi också gärna hjälpa dig med dina ambitioner att göra gott i världen. Vi tar tillsammans fram en filantropisk plan där vi kartlägger hjärtefrågor och ambitioner. Därefter kan vi ge dig lämpliga verktyg som kan användas på din filantropiska resa för att skapa största möjliga påverkan utifrån just dina förutsättningar. Om det skulle behövas, har vi även ett nätverk av experter som kan hjälpa till i de fall projekten är av mer omfattande karaktär.
Pengar är den främsta källan till stress hos de flesta människor. Vissa kanske tror att den stress som associeras med pengar försvinner när ens bankkonto når en viss summa. I verkligheten är det inte fullt så enkelt.
På Lyra pratar vi ofta om en ekonomisk helhet i harmoni. Med det menar vi att samtliga delar av ekonomin balanserar med varandra. Genom vårt ramverk, "Pusselbitarna", som består av portföljen, känslorna, familjen och finanserna skapar vi en holistisk helhetsbild utifrån varje individ.
Lyra är stolta över att meddela att Marcus Hansson nu har blivit delägare i företaget. Marcus har sedan 2020 arbetat som rådgivare på Lyra och klev under 2023 in som CIO i vår ledningsgrupp.